fbpx
Sus
Please, assign a menu

Parfumul în produsele pentru îngrijirea tenului

goodfeel septembrie 30, 2019 2 comments

Ce este parfumul: Parfumurile sunt combinații de substanțe naturale sau sintetice ce sunt adăugate produselor cosmetice pentru a le da un miros particular sau pentru a masca mirosul, uneori neplăcut, al altor ingrediente. Principalele nevoi pe care le satisfac parfumurile în rândul consumatorilor de produse cosmetice sunt de ordin emoțional, creând o stare de bine și făcând produsele mult mai atrăgătoare, lăsând o senzație de prospețime sau curățenie.

Parfumul în produsele cosmetice: Și, în timp ce unele produse ce conțin parfum pot fi folosite fără probleme (în special cele destinate îngrijirii corpului și a părului), exceptând persoanele hipersensibile, cosmeticele dedicate îngrijirii tenului sunt mult mai benefice dacă nu conțin deloc parfum.

Numeroase studii au arătat că parfumul este un element iritant sau poate chiar să declanșeze sensibilitatea tenului, indiferent de tipul acestuia. Reacțiile volatile prin care parfumul este eliberat cauzează, aproape in toate cazurile, o reacție de sensibilizare a pielii. Studiile științifice au arătat că parfumurile din produsele cosmetice sunt printre cele mai frecvente cauze ale sensibilizării pielii și al altor reacții cutanate negative.

Reacția pielii: Chiar dacă pielea nu prezintă semne de sensibilitate sau iritare după utilizarea produselor cosmetice ce au in componența lor parfum, este posibil ca acestea sa nu fie vizibile la suprafața, dar să cauzeze probleme pe termen lung.

Mulți consumatori, datorită obișnuinței și a stării de bine oferite de un parfum plăcut, tind să aleagă produsele cosmetice ce conțin parfum in detrimentul celor fragrance free.

Parfum natural vs. parfum sintetic: Parfumul adăugat produselor cosmetice poate de asemenea sa mascheze mirosul neplăcut al unui produs ce a fost deschis de prea mult timp, in special in cazul acelor produse cu o concentrație mare de ingrediente naturale.

Nici parfumurile rezultate din ingrediente natural parfumate sau uleiuri esențiale nu sunt indicate în produsele destinate îngrijirii tenului, gradul ridicat de volatilitate făcându-le extrem de iritante.

Din păcate, în momentul în care încercăm un produs cosmetic, este greu sa identificăm un produs cu potențial iritant doar mirosindu-l. Unele ingrediente naturale au un miros plăcut dar nu sunt deloc iritante, cum ar fi uleiul de migdale, unturile de cacao sau shea, vanilia, aloe vera sau castravetele.

Unscented vs. fragrance-free: Alteori parfumul este adăugat pentru neutralizarea mirosului altor ingrediente, astfel încât produsul nu prezinta un parfum puternic.

Exista însă și metode sau ingrediente care au același rezultat de neutralizare a mirosurilor fără utilizarea parfumurilor.

De aceea este important sa citiți etichetele produselor înainte de a le achiziționa, pentru a va asigura ca alegeți ceea ce este mai bun pentru tenul dumneavoastră.

Cele mai des întâlnite ingrediente în listele INCI de pe produsele cosmetice, ce intra in compoziția parfumurilor sau sunt parfumuri sunt:

fragrance / perfume / aroma, linalool, citronellol, limonene, cinnamal, geraniol, butyl phenyl methyl propional, lavandula augustifolia (lavender) oil, rosa damascena flower extract, bergamot oil, eucalyptus, citrus limon, citrus aurantifolia, citrus sinensis, citrus tangerine, mentha piperita

Persoanele afectate de rozacee, dermatita, eczema sau acnee ar trebui sa evite produsele de skincare ce conțin parfum. De asemenea, ingredientele din compoziția parfumurilor pot cauza reacții alergice medii sau severe.

SFATUL FeelGoodBeauty: investiți întro crema de fața fără parfum și alegeți o lumânare parfumată de la brandurile românești Rudimentar sau Cup&Candle pentru o seara de relaxare a simțurilor și beneficii pe termen lung, pentru trup si suflet.

Feel Good, Babes!

Surse:

 1. https://actionagainstallergy.org/the-growing-problem-with-fragrance/
 2. https://www.mdpi.com/2079-9284/5/1/11/htm
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9062742
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14572300
 5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.0105-1873.2005.00565.x
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17573873
 7. http://www.thefactsabout.co.uk/files/237201013545Allergy_Card.pdf
 8. https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/products/fragrance-allergens-labelling_en
 9. https://www.researchgate.net/publication/287363486_Contact_allergy_to_fragrance_ingredients_3_Essential_oils
 10. https://www.oumere.com/blogs/news/essential-oils-the-fragrant-danger-in-your-skin-care

Sursa poze: Marefee & Daria Shevtsova – Pexels

2 comments

 1. Tereza Bilibok

  Un articol foarte util si interesant 🤗

 2. Andreea Vosminschi

  Foarte fain articolul si pe intelesul tuturor 🤗😘!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *